Galerie Hoogenbosch logo

Sukuma dansfiguur

verkocht

  • Tanzania
  • Sukumu
  • hard hout
  • h. 185 cm
  • midden 20ste eeuw
Interesse?

Het Sukumu en Nyamwesi volk, Tanzania

De twee grootste etnische groepen in Tanzania zijn taalkundig en cultureel nauw verwant. De traditionele thuislanden van de Sukuma en Nyamwezi zijn in het westen van Tanzania, ten zuiden van het Victoriameer. De Sukuma met een populatie van ongeveer 3 tot 3.5 miljoen mensen en de Nyamwezi  met 1 tot 1.5 miljoen (1989 schatting). Beide zijn Bantoe sprekende volken die leven van landbouw en veeteelt.
In de pre-koloniale tijd, was er een sterke heerser, een koning of mtemi, genaamd Mirambo. Hij was een militaire leider en strateeg die tussen 1860-1884 in staat was om een groot rijk op te bouwen door veroveringen en diplomatie onder de Sukuma en Nymawezi.
In het postkoloniale Tanzania werd Mirambo een belangrijk politiek symbool, omdat hij in staat was met de Europeanen om te gaan vanuit een positie van kracht.
In de sociaal georganiseerde dorpen, die overeenkomen met kleine vorstendommen, is de chef verantwoordelijk voor de materiële rijkdom van het dorp, terwijl het geestelijk welzijn wordt beheerst door de dorps tovenaar. De voorouder verering speelt een belangrijke rol in het religieuze leven van de Sukuma en Nyamwezi.