Galerie Hoogenbosch logo

Koningspilaar, kinabigat

verkocht

  • Noort-Luzon
  • Ifugao
  • hard hout, kippenveren
  • H. 115 cm
  • midden 20ste eeuw
  • ex collectie Floy Quintos, Manilla
Interesse?

In de Ifugao hiërarchie heeft de kinabigat (koningspaal) de hoogste status, daarna de hagabi (statusbank) en dan tenslotte de bul-ol (rijstgod).
De hiërarchie is gebaseerd op het aantal mensen die betrokken zijn bij het maken, de noodzakelijke rituelen en daarmee samenhangend het aantal betrokkenen bij de voedselverdeling. Het was dan ook alleen voor de welgestelden mogelijk een kinabigat te plaatsen.
De kinabigat geplaatst op een dwarsbalk, steunt het dak van het Ifugao huis en werd voordat het strodak werd gelegd, besmeerd met een mengsel van kippenbloed en tapuy, (gefermenteerde wijn). De kippen werden ritueel geofferd en geschonken aan dorpsbewoners die aan de bouw van het huis deelnamen.

Het mensfiguur vertegenwoordigt een beschermgeest die kwade geesten afschrikt en zodoende het huis beschermt tegen onheil. De veren zijn afkomstig van een ritueel offer en zijn gebruikt om het beeld te “laden” en kracht te geven.

Doordat er altijd vuur gestookt wordt in het huis, is er langzaam een rokerige korst over de “huid” van de kinabigat ontstaan (die al een deklaag van bloed en wijn had).

Dit beeld komt uit één van de laatst resterende originele huizen die nog in gebruik zijn, het  kwam beschikbare omdat de nieuwe generatie een huis van steen met een gegalvaniseerd dak wil. Om geld voor de nieuwbouw te hebben is het beeld verkocht.