Galerie Hoogenbosch logo

JAAP MIN

zonder titel -
zonder titel -
Klik op de afbeelding voor meer

schilderijen en werk op papier

Uit de ca. 1500 tekeningen, aquarellen en schetsen meest direct uit het atelier afkomstig, is voor deze presentatie een selectie gemaakt.
Deze voor het merendeel niet eerder tentoongestelde schetsen, tekeningen en voorstudies vormen een apart hoofdstuk in het oeuvre van Jaap Min

De onbevangenheid waarmee hij de tekenpen of het potlood ter hand nam is opzienbarend. Met een onbevreesde tere kracht tastte hij met zijn verbeelding het papier af .Ferme en frele lijnen zijn in de stroom van zijn tekenspel ogenschijnlijk moeiteloos aaneengesmeed. Het vormt een intrigerend contrast met zijn diepe kleurrijke doorwerkte schilderijen. De stille natuurmens die hij was en zijn spelende vrije geest sloten naadloos op elkaar aan.
Pieter Bijwaard ‘ Over de tekeningen van jaap Min ‘ 2018

Het Noord-Hollandse landschap is voor Min ‘ een landschap van de ziel’. Het is weids en intiem tegelijk, verlaten en tegelijk vol menselijke sporen, het is doortrokken van verleden en herinnering, oude wegen en vaarten, besloten dorpen, weilanden met doorleefde hoeven en schuren, rechte dijken en achter de duinen de zee. De landschappen van Min zijn nooit wilde, ongerepte natuur, maar het zijn landschappen waarin menselijke bemoeienis is terug te vinden en daardoor bezitten zijn landschappen herinneringen zoals Kester Freriks schrijft in zijn voorwoord in het boek : Jaap Min “wat zich schildert tussen polder en duin” een uitgave bij de gelijknamige expositie in Museum Belvédère.

Ze appelleren aan ons eigen leven, ze verwijzen naar onze herinneringen en misschien wel momenten van betovering of stemming van onheil , waarvan we dachten dat we ze waren vergeten.