Galerie Hoogenbosch logo

PIET MOERMAN

Cap Blanc Nez - 2015
Cap Blanc Nez - 2015
Klik op de afbeelding voor meer

schilderen

Piet Moerman (1955) woont en werkt in Kortrijk (B)en is docent schilderkunst aan het Hoger Sint-Lucasinstituut te Gent.

….De zee is vooral, net als een schilderij, inclusief golven en rimpelingen of vegen en klonters, louter oppervlak. Wie daaronder wil komen moet er zich in begeven.
Maar de zee kan ook de eenvoud zelve zijn. Eén vlak, twee vlakken, drie vlaken. Blauw vlak, wit vlak, grijs vlak, zwart vlak, bruin vlak. En ze heeft een perfecte lijn.
Daarom is het niet moeilijk de zee te schilderen. Iedereen kan de illusie van een derde lucht, een derde zee en een derde strand op papier of doek brengen. Er is weinig zo teken- of schilder klaar als de zee. Daarom moet het verschrikkelijk moeilijk zijn de zee te schilderen. Ze is overbekend, overbemind, stuk gekiekt en wordt elk seizoen opnieuw panklaar gemaakt in vierkleurendruk. De zee is het grootste consumptieartikel ter wereld.

Je moet als schilder gek zijn om de zee te willen schilderen, iedereen heeft die immers al lang gezien. Vaak echter, als iedereen weg is bijvoorbeeld, ziet de zee er heel anders uit, zoals ze nooit in vierkleurendruk verschijnt. Dat kan voor schilders een interessant moment zijn om de zee te schilderen zoals ze er “in het echt” uit ziet.
De werkelijk interessante zeeschilders schilderen niet echt de zee, ook niet de “echte” zee. Ze schilderen het licht boven de zee, of de kustlijnen, of de scheidingslijn tussen kust en zee, of de zee achter een raam. Dan gaat het hun om dat licht, om de lijnen, om de perspectieven, om de kleuren, om de kadrering –om een idee van de zee dus. Om de ideeën die de zee genereert. Om de schilderkunst waartoe de zee blijkbaar aanleiding geeft.

(citaat van Bernard Dewulf)