Galerie Hoogenbosch logo

HAN KLINKHAMER

zonder titel -
zonder titel -
Klik op de afbeelding voor meer

Schilderen, werk op papier

Han Klinkhamer (Oss, 1950) woont en werkt in Demen.
Han Klinkhamer vindt zijn onderwerpen bij voorkeur in de open uiterwaarden van de Maas en de dichte struikgewassen rond zijn atelier. In zijn panoramische impressies van het oude rivierlandschap laat hij het licht der seizoenen besterven in aardse groenen, bruinen en groezelige wittinten. Is zijn concentratie in deze, doorgaans kleine, schilderijen vooral gericht op weidse poldergronden, in de grote schilderijen zoomt hij in op de wemelende structuren van struiken, grassen en gewassen.
Klinkhamers schilderijen zijn het resultaat van een langdurig proces van verf opbrengen, wegschrapen en weer overschilderen. Van dichtbij lijken zijn olieverfoppervlakken samengesteld uit willekeurige kleurklonteringen, terwijl ze zich van een afstand ontwarren tot vegetatieve voorstellingen en schakeringen van licht.
In zijn schilderijen tracht Klinkhamer het scheppend materiaal in overeenstemming te brengen met de landschappen uit zijn directe omgeving, niet zozeer om ze af te beelden, maar om ze op te roepen in hun verschillende verschijningsvormen.

Han Klinkhamer volgde zijn kunstopleiding aan de Folkwangschule in Essen en kreeg aansluitend een stipendium aan de Kunstacademie te Warschau.

Zijn werk bevindt zich in museale collecties van het Museum Jan Cunen te Oss, het Stadsmuseum te IJsselstein, het stedelijk Museum Oud Hospitaal te Aast (België), het Vincent van Gogh Huis te Zundert en museum Belvédère te Heerenveen.

bron: museum Belvédère