Galerie Hoogenbosch logo

ANKE RODER

Zicht op Ameland - 2013
Zicht op Ameland - 2013
Klik op de afbeelding voor meer

schilderen, mixed media, werk op papier

Anke Roder  (Bayreuth 1964), woont en werkt in Zandeweer.

Vanaf het moment dat Anke Roder zich in Noord-Groningen vestigde werden de landbouwgebieden en de waddenkust haar belangrijkste onderwerpen. De openheid van het vlakke polderland en het fletse waddenlicht vinden in haar schilderijen weerspiegeling in uiterst sobere, verstilde composities die zich sterk richten op de materie. Haar landschappen en zeegezichten zijn geschilderd op tegen elkaar bevestigde, gevonden houtblokken. De lange voren tussen de blokken fungeert als horizon en verdeelt, formeel en materieel, boven en onder.De bovenste delen van de werken zijn beschilderd met gepigmenteerde bijenwas- een materiaal waarmee een diffuse waas van kleur kan worden gerealiseerd-, de onderste met brede streken olieverf - die een substantiëler effect sorteren. Worden in de werken die ze naar aanleiding van het haar omringende landschap maakt, inhoud en materie voortdurend tegen elkaar uitgespeeld, in haar wasschilderigen van bloemen en planten draait het vooral om de gevoelige kleurlyriek en in de bijenwas verzonken liggende, fragiele vormen.

Anke Roder volgde haar opleiding aan de Stadsacademie te Maastricht en de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving te 's-Hertogenbosch. In 2009 vestigde ze zich in het Groningse Zandeweer.

Werk van Roder is opgenomen in de museale collecties van Museum Bommel van Dam te Venlo, het Stedelijk Museum te 's-Hertogenbosch en Museum Belvédère te Heerenveen.

Bron: museum Belvédère Heerenveen