Galerie Hoogenbosch logo

BOELE BREGMAN

Optocht - 1967
Optocht - 1967
Klik op de afbeelding voor meer

Het werk van Boele Bregman (1918-1980) is vervuld van een verlangen naar een betere wereld. In de verschillende fasen die in zijn werk zijn te onderscheiden, is dit verlangen de verbindende schakel.

Na een aarzelend begin in de jaren vijftig, vond Bregman al snel de vorm waarin hij zijn gevoelens en emoties op een lyrische en volstrekt eigen wijze kon verwerken. Eerst zijn het bijna sprookjesachtige voorstellingen, later paradijselijke droombeelden waaruit de mens, de grote bedreiger, is verdwenen. Onder invloed van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen kiest Bregman in de latere jaren zestig partij voor de onderdrukten in de wereld. Deze keuze komt tot uiting in grote doeken met rauwe voorstellingen, waarin autoriteiten bloed aan hun handen hebben. Ook in dit hardere werk verliest Bregman nooit het poëtische aspect uit het oog. In de jaren zeventig kiest hij voor het isolement. Hij exposeert niet meer en schildert  kleine, verstilde schilderijen.

Kleur is voor Bregman altijd een zeer belangrijk bestanddeel van zijn werk geweest. ‘Alles heeft z’n kleur,’ schreef hij ‘alles bestaat uit kleur.’ Zijn uitgebalanceerde kleurgebruik is hiervan het gevolg.  Zeer zorgvuldig heeft hij de kleuren opgebracht, vaak in vele lagen, de ondergrond van een schilderij is bijna nooit te zien. Bregman zag kleur als zijn eigen taal, waarmee hij zichzelf op vele manieren kon uitdrukken.

Doeke Sijens

Boele Bregman is op 9 februari 1918 geboren in Aengwirden en op 1 juni 1980 overleden in Heerenveen.