Galerie Hoogenbosch logo

JAN ROOS

zonder titel - 2017
zonder titel - 2017
Klik op de afbeelding voor meer

schilderen, tekenen

Jan Roos (1952) woont en werkt in Harlingen

Jan Roos vindt op de scheidslijnen tussen stad en zee zijn voortdurende inspiratie. Was het leven en werken rond de oude werven aanvankelijk zijn grote thema, met het verplaatsen ervan naar de verder gelegen industrieterreinen concentreerde hij zich op die plekken waar de haven in pieren en steigers uitloopt in zee. In de open lucht legt hij zijn impressies vast in kloeke, schetsmatige vormen op stevig papier dat normaal dienst doet als scheepsverpakkingsmateriaal. In de monumentale, expressieve composities van Roos figureren zelden mensen en is de stille blik telkens gericht op zee. Alleen meeuwen, wiegend in de lucht of rustend op een steiger, leggen soms de verbinding tussen land, zee en ruimte. Niet het uitzicht op zee, maar alles wat zich nog verbonden weet met de haven vormt het onderwerp van zijn werk. ‘Het is voor mij een geruststellend idee dat die haven er altijd is. Ik heb er geen behoefte aan de zee op te gaan. Ik voel me prettig op het uiterste randje.’
Door de ongecompliceerde en nuchtere wijze waarop Roos zijn waarnemingen registreert, dringen de grotere sentimenten, waarvan zijn thematiek is doordrongen, zich nooit aan het beeld op.

Jan Roos woont en werkt in zijn geboorteplaats Harlingen. Hij volgde zijn opleiding aan de Jan van Eyk Academie In Maastricht.

Zijn werk is opgenomen in de museale collecties van het Fries Museum en Museum Belvédère.

Bron: Museum Belvédère