Galerie Hoogenbosch logo

TJIBBE HOOGHIEMSTRA

zee - 2012
zee - 2012
Klik op de afbeelding voor meer

tekenen, schilderen en fotografie

Tjibbe Hooghiemstra (Tytsjerk 1957) woont en werkt in Lieveren en afwisselend in Ierland en Zeeuws Vlaanderen.
Hij studeerde aan  de Academie Minerva (BA) te Groningen en de Academie Sint Lucas (MA) te Gent, België.
Sindsdien doceerde hij aan de Academies van Cork, Dublin en Sligo in Ierland, de Academie van Belfast, Noord-Ierland en de Academies van Enschede en Groningen in Nederland.
Aan laatst genoemde academie is hij nog steeds als docent verbonden.

In 2005 nam hij deel aan de overzichtstentoonstelling van hedendaagse Nederlandse tekenaars "Into Drawing". De tentoonstelling reisde vanuit Nederland o.a. naar het Institut Neerlandais in Parijs, het NIKE in Florence en Schloss Moyland in Bedburg-Hau.
In 2011 nam hij deel aan de invloedrijke tentoonstelling "All About Drawing", een overzicht van Nederlandse tekenkunst van de laatste 50 jaar in het Stedelijk Museum te Schiedam.

Buiten Europa wordt hij vertegenwoordigd door Freight+Volume Gallery New York en Yanagisawa Gallery Tokyo.
Op internationale kunstbeurzen als FIAC Parijs, Art Forum Berlijn,  Scope Los Angeles, Scope New York, Art Miami en Art Basel werd zijn werk getoond.

Indrukken die hij opdoet in de natuur en tijdens zeereizen noteert hij in vlotte schetsen. Deze werkt hij vervolgens uit in thematisch gegroepeerde series grotere en kleinere tekeningen, schilderijen en fotografie. In zijn werk doet Hooghiemstra niet zozeer verslag van zijn reisverhalen, maar verwerkt hij intuïtief en vrij associërend zijn ervaringen. In veel tekeningen van zijn hand resulteert dat in een compositorisch spel van figuratieve en non-figuratieve motieven. Nog slechts in vage tekens en schetsmatige vormen geeft hij af en toe iets prijs van de oorspronkelijke visuele ervaring. In het beeld zijn deze doorgaans opgenomen in een algehele sfeer van zachte lyriek en melancholie.

Zijn werk bevindt zich in particuliere-, bedrijfs-, en museumcollecties waaronder die van het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Rijksmuseum te Amsterdam, het Teylers Museum te Haarlem, het Rijksmuseum Twenthe te Enschede, Fries Museum en Museum Belvédère.