Galerie Hoogenbosch logo
het oog dient te reizen - 2015 - gemengde techniek op katoen - 212x144cm
het oog dient te reizen - 2015 - gemengde techniek op katoen - 212x144cm

Zoltin Peeter (Amsterdam1942), woont en werkt in Hallum (Fryslan).

Het oeuvre van Peeter bestaat uit tekeningen en sculpturen. Veel van zijn werken zijn vervaardigd naar aanleiding van zijn reizen naar IJsland en Noorwegen. De ruige landschappen die hij daar bezoekt, wil hij in de meest letterlijke zin fysiek ondergaan om ze te kunnen doorgronden. In Peeters creaties worden onherbergzame bergketens, brede rivieren, imposante watervallen en laaghangende nevels weergegeven. De kunstenaar werkt abstract, maar soms zijn er in zijn werk figuratieve elementen te vinden, zoals een eland of een mens. Zijn kunstwerken zijn geen directe registratie van de waargenomen werkelijkheid, en de vormen of fragmenten daarvan, maar het eindstadium van een langdurig proces van verwerken, ordenen, herdefiniëren en duiden.

miss Norway - 2010 - potlood/houtskool op papier - 64x48cm
miss Norway - 2010 - potlood/houtskool op papier - 64x48cm

Ter plekke maakt Peeter vlotte schetsen waarin het karakter van de waargenomen natuur wordt herleid tot oervormen en lineaire structuren. Later, in Nederland, werkt hij de thema’s en motieven verder uit.

Met zijn werk verbeeldt Peeter op een nuchtere doch emotionele manier de kracht en alomvattende waarheid van de natuur. Kenmerkend voor zijn oeuvre zijn de donkere kleuren en zijn schetsachtige stijl.

Het werk van Peeter is vertegenwoordigd in vele collecties van bedrijven en musea, waaronder het Fries Museum in Leeuwarden, het Kröller-Müller Museum te Otterlo, het Museum Belvédère in Heerenveen en het Historisch Museum Deventer.

z.t. - 2015 - potlood-houtskool op papier - 64x48cm
z.t. - 2015 - potlood-houtskool op papier - 64x48cm