Galerie Hoogenbosch logo
aan zee '52 , 2006,  mixed media op karton/paneel
aan zee '52 , 2006, mixed media op karton/paneel

 

Ernst Nagel, Groningen 1944, woont en werkt in Amsterdam

De bron waaruit de schilder Ernst Nagel put, zijn de vergezichten van zijn jeugd. Het vlakke laagland met het lijnenspel van sloten en paden. Verderop het blanke stuifzand en de ruigten van de duinstrook. Het strand, de zee, de kim, verzwindend in het noordelijke licht. 

zonder titel, gem. tech. op papier, 31 x 41 cm
zonder titel, gem. tech. op papier, 31 x 41 cm

Nagel speelt een virtuoos spel met hemel en aarde. Met verre einders en hoge luchten, die hij altijd aandachtig in zich opnam - ze innerlijk vastleggend, dromerig liefhebbend, zonder te weten waarom...hij moest de naïviteit van zijn jeugd herontdekken als scheppende houding.
En tenslotte ontkwam hij er niet aan om - de schilderkunstige wetten en gebruiken met voeten tredend - een heel eigen techniek te ontwikkelen.

Hans Sleutelaar

handtas valise 2013, l.b.h. 30 x 8 x23 cm
handtas valise 2013, l.b.h. 30 x 8 x23 cm

 

 

Maria Hees, woont en werkt in Doetinchem.

In 33 jaar tijd heeft Maria Hees een groot aantal tassen ontworpen en gemaakt. De rode draad daarbij is helder materiaalgebruik en functionaliteit. Dat is ook duidelijk zichtbaar bij de nieuwe tassencollecties die ze nu presenteert.

 

valise, l.b.h. 37 x 15 x 72 cm
valise, l.b.h. 37 x 15 x 72 cm

Maria Hees past bijzondere technieken toe zoals waterstraal snijden en capitonneen. Vanuit de techniek ontstaat vaak de vorm. Zij vindt het uiterlijk van de tas zeker zo belangrijk als de binnenkant: van binnen moet hij vooral functioneel zijn, maar van buiten vooral mooi.

Alle ontwerpen worden in eigen beheer in beperkte oplage uitgevoerd.