Galerie Hoogenbosch logo

TENTOONSTELLING VAN 17 MAART T/M 21 APRIL

 

Jochem Hamstra: “Dagen zonder Uren”, schilderijen
Tjibbe Hooghiemstra, “Berichten van Zee”, schilderijen & werk op papier
Jacomijn van der Donk, sieraden

Jochem Hamstra(Heerenveen 1962) woont en werkt in Groningen

“we zijn op aarde geworpen en blikken een leven lang om ons heen.
In zekere zin zijn we allemaal vreemdelingen, altijd.”
Martin Heidegger

Jochem Hamstra toont in deze tentoonstelling onder de titel: “Dagen zonder Uren”, een serie recente schilderijen met impressies van observaties uit zijn directe woon- en leefomgeving. De schilderijen van Jochem Hamstra bewegen zich tussen figuratie en abstractie. Zo kunnen zijn observaties aanleiding zijn voor een direct herkenbare vorstelling, maar evengoed het vertrekpunt uitmaken van een proces van vereenvoudigen, uitvergroten en vrij associëren op kleur, vorm en vlak.

Tjibbe Hooghiemstra (Tytsjerk 1957) woont en werkt in Lieveren

“De zee is vooral, net als een schilderij, inclusief golven en rimpelingen of vegen en klonters, louter oppervlak. Wie daaronder wil komen moet zich er in begeven”. Aldus Bernard Dewulf in zijn boek Naderingen.
In de winter van 2011 monsterde Tjibbe Hooghiemstra voor een aantal weken aan op het koopvaardijschip “Wisaforest”. Het werd een reis door storm en ijs. Met behulp van ijsbrekers door het dikste ijs sinds 100 jaar in de Baltische zee en Botnische Golf.
Berichten van deze reis zijn nu te zien in de tentoonstelling “Berichten van Zee”

Jacomijn van der Donk (Arnhem 1963) woont en werkt in Amsterdam

Jacomijn van der Donk maakt voornamelijk gebruik van natuurlijke materialen. Leer, geitenhaar, takjes, zilver en goud worden gebruikt om met groot vakmanschap sieraden te maken met  veel aandacht voor detail.
“Ik werk intuïtief en vrijwel nooit vanuit een concept” legt Jacomijn uit. “Ik probeer een link te leggen tussen de originele bron van het materiaal en het uiteindelijke sieraad dat ik maak.”
Jacomijn is een verzamelaar, vooral van vondsten in de natuur. Van fossielen en bladeren met mooie structuren tot takjes in aparte vormen en schedels van dieren. Delen en soms alleen de structuur van deze gevonden materialen gebruikt ze in haar sieraden.
Het balanceren tussen esthetiek en organische willekeur leidt tot opvallende en bijzondere sieraden.
Met haar ontwerpen wil Jacomijn de natuur terugbrengen, “Ik probeer de natuur terug te halen in het dagelijks leven, als herinnering aan waar we vandaan komen en aan wat we nodig hebben.”