Galerie Hoogenbosch logo

Presentatie met werk van Johan Haanstra

Op 2 oktober werd het fraaie boek “Omstreken” met 29 gedichten van Eppie Dam bij 29 schilderijen van Johan Haanstra gepresenteerd in Museum Belvédère. Bij deze gelegenheid werd een kleine tentoonstelling met zorgvuldig geselecteerde werk van Johan Haanstra in het museum geopend.

Voor ons een goede aanleiding om een tentoonstelling in te richten met een selectie van 12 schilderijen van Johan Haanstra!

Johan Haanstra werd op 8 januari 1914 geboren in Espelo. Hij groeide op in een kunstzinnig gezin. Naast zijn vader waren twee van zijn broers, Bert Haanstra en Folkert Haanstra jr. actief als kunstenaar. 

Haanstra werd opgeleid aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (tekenen en schilderen,1931-1934).

Johan Haanstra was eind 1945 een van de medeoprichters van De Nieuwe Groep ('de modernen' in het oosten des lands), met Folkert Haanstra sr., Ben Akkerman, Wim ten Broek, Folkert Haanstra jr., Riemko Holtrop, Bas Kleingeld en Jan Broeze. De Nieuwe Groep speelde een rol in de doorbraak van de moderne kunst in Twente.

Na de oorlog werd hij docent aan de AKI in Enschede (1950-1975).

In 1976 vestigt hij zich in Warns (Friesland), waar het landschap zijn thema wordt. Deze schilderijen waarin Friesland onmiskenbaar aanwezig is, getuigen van een nieuw elan....een periode van schilderkunstig onderzoek naar vorm en kleur. Hij schilderde in een geheel nieuwe stijl, levendig, sprankelend en eigentijds. Door zijn steeds verder gaande abstrahering ontstaat een verrijking en verdieping in de ontwikkeling van zijn geheel eigen beeldtaal.

Haanstra overleed in 1991 in zijn woonplaats Warns

De dichtbundel Omstreken van schrijver Eppie Dam, met schilderwerk van Johan Haanstra en uitgegeven door Utjouwerij DeRyp is bij deze presentatie te koop.

 

 

 

klik op een afbeelding voor de uitvergroting

inbreng tentoonstelling

De afgelopen weken zijn we druk geweest met een herschikking en aanvulling van de inbreng tentoonstelling. We hebben veel nieuw werk binnengekregen van o.a. Zoltin Peeter (6x) Sjoerd de Vries (3x) André de Jong (2x) Christiaan Kuitwaard (4x) Jan Snijder (7x) en anderen. Al met al een boeiende en zeer gevarieerde presentatie met 120 werken van tientallen gerenommeerde kunstenaars!

klik op een afbeelding voor de uitvergroting

Tribale kunst

klik op een afbeelding voor de uitvergroting